Jak se suší a sušila rajčata v Apulii.

V zemědělské oblasti Apulie, v době zrání rajčat, byly balkony, terasy a někdy i ulice plné rámů rajčat sušených na slunci...ve vzduchu bylo cítit mírně štiplavou vůni rajčat, také  proto, že ve stejném období bylo zvykem vyrábět rajčatový protlak doma, v garážích nebo na venkově. Sušení rajčat na slunci je starodávný tradiční postup, který vyžaduje několik malých kroků k dosažení optimálního výsledku. Ideální odrůda pro přípravu sušených rajčat je San Marzano ( v Puglii jsou nejoblíbenější), ale používají se i jiné odrůdy, rajčata oranžová nebo žluté hruškovité.

Rajče San Marzano  je oblíbená tyčková odrůda rajčete, pocházející ze slunné jižní Itálie. Vyznačuje se podlouhlými plody střední velikosti, s hmotností okolo 80–120 g. V době zralosti je barva jasně červená.

Typická sladká chuť rajčat San Marzano je předurčuje k přípravě omáček nebo pro zavařování. Výhodou je, že po spaření se velmi lehce loupou. Používají se i k přípravě salátů, k přímé konzumaci ale hlavně k sušení.

Jak sušit rajčata:

 Ingredience:

  • Čerstvá rajčata (případně San Marzano) – k získání cca 100 g sušených rajčat potřebujete cca 1 kg čerstvých rajčat
  • Jemná sůl
  • Ocet
  • Jedlá soda

Postup

Pojďme se společně podívat, jak sušit rajčata na slunci. K dosažení dokonalého výsledku, při sušení na slunci, je potřeba asi 8-10 dní. Rajčata se nejprve dobře omyjí ve vodě s jedlou sodou (tento recept používá jedlou sodu, jiné jen pečlivé opláchnutí vodou). Poté se podélně rozříznou a položí řeznou stranou nahoru na děrovaný nebo proutěný rám. Následně jsou posypané solí: tato operace kromě urychlení ztráty vody slouží i k tomu, aby se rajčata ochránila před plísněmi a bakteriemi. Pří dalším zpracování se se sůl opláchne v octě. Rajčata jsou vystavena slunci alespoň  7–8 hodin denně. Každé 2–3 dny se obrátí, aby rovnoměrně oschla. Jakmile slunce zapadne, jsou uložena na suché místo, nebo jsou překryty fólií, aby nebyli vystavené noční vlhkosti. Po asi 8-10 dnech budou rajčata dokonale suchá a připravená ke skladování. Doba závisí především na venkovní teplotě, vlhkosti vzduchu a vodnatosti používaných rajčat. Před uskladněním je nutno se ujistit, že ztratila všechnu vodu. V papírovém nebo bavlněném sáčku se mohou uchovávat i 7-8 měsíců na chladném a suchém místě (ne v lednici). Nedoporučuje se používat igelitové sáčky, protože by rajčata mohla zplesnivět.

  

Nakládání v olivovém oleji

Pokud se rozhodnete rajčata nakládat, odeberte malé množství, připravte si misku s roztokem vody a octa (50% a 50%) a rajčata na 2-3 hodiny namočte a občas je jemně otočte. Jakmile je hotovo, sceďte je a poté můžete přistoupit k přípravě sušených rajčat v oleji podle tohoto receptu: Sušená rajčata v oleji apulský recept. Doporučuji připravovat malé množství najednou (například 250 g sklenice), protože sušená rajčata, již okořeněná, mají časem tendenci změknout a ztratit svou přirozenou barvu.

 

Už jsme si ukázali, jak v italských domácnostech suší a nakládají rajčata. A pokud chcete vynikající sušená rajčata, naložená v extra panenském olivovém oleji ochutnat již dnes, stačí se podívat na naši nabídku zde.

Zpět do obchodu